Hollandse Dorpentocht
Hollandse Dorpentocht
Fietsen rondom Kaag en Braassem is een ontdekkingsreis. Een ontdekkingsreis door een oer-Hollands polderlandschap via karakteristieke Hollandse dorpen. De polders en dorpen ontlenen hun eigentijdse economische en recreatieve identiteit aan hun rijke historie. Landschap en woonkernen hebben een eigen verhaal dat zij hun bezoekers graag willen vertellen.
Bijzonderheden langs deze fietsroute:
Roelofarendsveen
De tulp op de watertoren vertelt in een krachtig beeld het verhaal van de ‘bukkers’, bollenkwekers en de ‘broeiers’, tulpenkwekers. Voor beide beroepsgroepen was het bikkelen, misschien zochten de arbeiders daarom de vergetelheid in de kroegen rond het Noordeinde. Eetcafé Punt, ’t Veen eten & drinken, Café de Pepersteeg en Café de Haven: vier legendarische etablissementen in ‘de Veen’, zoals het hoorde op loopafstand van de kerk. We fietsen verder over de Galgekade. De naam van de kade roept gedachten aan lugubere taferelen uit een ver verleden op, die gelukkig worden verzacht door het fantastische uitzicht over het Braassemermeer.
Oude Wetering
Oude Wetering was de plaats waar schepen afmeerden voor bevoorrading en een laatste reparatie voor de oversteek over het Haarlemmermeer, in de volksmond de Waterwolf geheten. Tot de drooglegging in 1852 was dit een gevaarlijke waterwoestenij, tegenwoordig geniet men vanaf de Huigsloterdijk van het weidse uitzicht over de Haarlemmermeerpolder.
Leimuiden en Bilderdam
Zowel Vriezekoop als Bilderdam zijn geliefde vestigingsplaatsen voor beeldend kunstenaars. Stap bij Vriezekoop Noord 16 binnen bij galerie The Power of Art en bezoek op Bilderdam 28 de galerie van Ada Gons Goosen. Leuke onderbrekingen van onze ontdekkingsreis langs de Hollandse dorpen. Waar de Willem van der Veldenweg, Vriezenweg en Herenweg samenkomen, staat aan de linkerkant de St. Jan de Doper. Rechts tekent zich het silhouet van de Geestmolen af. Dit is de molen waar André van Duin in de jaren 80 woonde.
Rijnsaterwoude
In Rijnsaterwoude zien we aan de linkerkant van de weg de Woudse Dom met het standbeeld voor Priester Hendrik. Dankzij deze priester en projectontwikkelaar transformeerde het veengebied 900 jaar geleden in vruchtbare landbouwgrond. Tegenover de Woudse Dom is het tractormuseum te vinden, loop zeker even binnen als het open is.
Woubrugge
Via de Woudsedijk-Zuid en de Zwetweg rijden we door een oerlandschap. Mooie vergezichten van de historische Vierambachtspolder aan de ene kant, en een vrijwel oorspronkelijk waternatuurgebied aan de andere kant. De agrarische dynamiek aan de polderzijde en de scheepvaartactiviteiten langs de wetering waren door de eeuwen heen bepalend voor de economie van Woubrugge. Fietsend over de Boddens Hosangweg bevinden we ons in een uniek stukje Nederland. In tegenstelling tot andere ‘weteringdorpen’ in Nederland, is Woubrugge zowel op de oost-, als op de westoever gebouwd. We vervolgen onze weg op de westelijke oever van de wetering en komen langs Restaurant 't Oude Raadhuis. Oorspronkelijk was dit restaurant het ‘Regthuys’ van Woubrugge, maar de geheel bewaard gebleven gevangenis doet nu dienst als wijnkelder.
Hoogmade
Op weg naar Hoogmade doorkruisen we opnieuw een bijzonder landschap. Hier versterkte het Hoogheemraadschap van Rijnland recentelijk de waterkering. Door goede samenwerking met het IVN werd de unieke fauna en flora gespaard. In Hoogmade is de zaalkerk van de protestantse gemeente aan de Vissersweg een markant punt in het landschap. Binnen staat een bijzonder kabinetorgel uit de 19e eeuw, dat nog steeds wordt gebruikt.
Rijpwetering en Oud Ade
Over de Paardebrug met ernaast het standbeeld voor Joop Zoetemelk fietsen we door Rijpwetering. Via dit rustige dorp met de voor veendorpen kenmerkende lintbebouwing bereiken we de Vrouw Vennemolen in Oud Ade. Loop gerust even binnen, als de wieken draaien is de molen te bezichtigen. Rijdend op de Boekhorsterweg is het genieten van een afwisselend en waterrijk landschap. In deze omgeving lijkt het of de tijd heeft stilgestaan.
Kaag en Nieuwe Wetering
Via Kaageiland, met vele bezienswaardigheden zoals de historische dorpskerk, de internationaal beroemde scheepswerf van Royal van Lent en bezinningscentrum Stal op de Kaag, rijden we aan de Noord-Hollandse kant van de Ringvaart richting Nieuwe Wetering. Ingeklemd tussen de A4, de HSL en de bovengrondse 380kV-elektriciteitsleiding, kreeg deze oorspronkelijk rustieke kern ongewild het predicaat: ‘meest geplaagde dorp in Kaag en Braassem’. Over het Westeinde, waar aan de zuidzijde de nieuwe woonwijk Braassemerland in ontwikkeling is, beëindigen we onze tocht langs de Hollandse dorpen van Kaag en Braassem op de plaats waar we zijn gestart.
Deze route is een initiatief van Albert Strijk en Roelf Scholma.