Navigation
Watertoren

Watertoren

location_on
Noordhoek 7
Roelofarendsveen
label
Monumenten

Watertoren

Huidige functie

Het gebouw doet al jaren geen dienst meer als watertoren. Op de begane grond is een bloemenwinkel gevestigd en boven in de toren is woonruimte gecreëerd. De watertoren is een gemeentelijk monument en een waardevol stukje industrieel erfgoed.

Historie

In 1931 maakte de bevolking van Roelofarendsveen midden in het dorp ruimhartig grond vrij voor een nieuw te bouwen watertoren. Er werd gekozen voor een ontwerp van architect ir. Chr. K. Visser en/of Hendrik Sangster . Een ontwerp zonder poespas. Precies zoals de Veenders zelf zijn. De watertoren nam vierkant en robuust ruimte in. Zonder schroom markeerde hij het centrum van het dorp. Met zijn 31,5 meter hoogte in de verre omtrek zichtbaar.
Maar de watertoren nam niet alleen, hij gaf ook terug. Een drinkwaterleiding, waaraan de toren 150 m3 wateropslag bood. Een zegen voor de inwoners, die tot die tijd nog water dronken uit waterputten en sloten. En ook een zegen voor de tulpen, die in Roelofarendsveen al decennia lang massaal geteeld worden. Toen nog in dezelfde veengrond als waarin het fundament van de Veense Watertoren staat. Later in waterbakken, gevuld met water uit het waterleidingnet. Zo ontstond een oersterke band tussen toren en tulp. Sinds 1986 gesymboliseerd door de vier rode tulpen op de toren, waarmee de watertoren Roelofarendsveen landelijke bekendheid geeft als Bloem van de Randstad. (Bron: Te koop Watertoren).

De Verbouwing

In 1987 werd de toren van zijn waterwerk ontheven. Jaren later gaven de inwoners hem een prachtige nieuwe bestemming terug. De Veense Watertoren neemt als karakteristieke landmark nog steeds fier zijn ruimte in. De watertoren werd in 2001 volledig verbouwd naar een ontwerp van VRP Architecten. Voor de verbouwing bestond de toren uit slechts drie verdiepingen; de begane grond en de huidige 6e en 7e verdieping. Tijdens de verbouwing werden er nog eens vijf aan toegevoegd.
De verbouwing is met veel zorg uitgevoerd. Bouwfysisch geen gemakkelijke klus. Door het toepassen van  spouwmuren, isolatie en goede ventilatie is er een goed leefklimaat in de woning. De aanpassingen zijn dusdanig uitgevoerd dat de oorspronkelijke details niet verdwenen zijn. (Bron: Te koop Watertoren).

Contactgegevens

Watertoren

location_on Noordhoek 7
Roelofarendsveen
informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl