Navigation

Streekproducten Groene Hart

Boerenkaas is misschien het bekendste streekproduct in het Groene Hart. Maar ook boerenboter, asperges, lokaal bier en groffies. Deze laatste vind je vooral in Kaag en Braassem. Wat zijn het en waarom zijn we er zo gek op?

De boerenkaas haal je bij een van de vele kaasboerderijen in het Groene Hart. Een tip is een bezoek te brengen aan de 'kaas uit de muur' bijvoorbeeld bij Rotteveel in Rijpwetering, De Kaagse Boer op Kaag of Weidegeluk in Oude Wetering. Zin in een fietstocht langs heel veel kaasboerderijen? Check dan de tocht Boer en Kaas, deze komt langs de kaasautomaat. 

Boeren-Leidse

Als bijproduct van de boterbereiding werd ooit bedacht dat van de magere melk die overbleef wel kaas gemaakt kon worden. Men ontdekte dat de magere kaas veel langer houdbaar was dan volvette, waardoor het een waardevolle kaas werd. Voor de smaak werd komijn toegevoegd. De Boeren-Leidse heeft een aantal specifieke kenmerken. Zo heeft het een roodbruine coating, een reliëf indruk van gekruiste sleutels en hoekige zijkanten. Nog vijfentwintig kaasboerderijen produceren deze specifieke kaas, zes daarvan zijn gevestigd in gemeente Kaag en Braassem.

Een groffie, wat is dat?

Een groffie is een speciaal soort augurk die in de polders van gemeente Kaag en Braassem groeit. Het is een variant op de komkommer, maar dan veel minder waterig en wat bitter van smaak. Ben je in het Groene Hart, kom dan eens kijken bij de stalletjes langs de weg of bezoek de lokale groenteboer. Grote kans dat groffies in het schap te vinden zijn. In het Groene Hart zijn veel bierbrouwerijen. Een aantal daarvan zijn gevestigd in Kaag en Braassem. Ben je op zoek naar streekproducten, probeer deze dan vooral een keer. Lekker, bij zo’n bitter groffie!

Witte goud

In Woubrugge heb je een aspergekwekerij, waar je in het seizoen terecht kunt voor het heerlijke witte goud. 

informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl