Navigation
Levend Erfgoedroute

Levend Erfgoedroute

location_on
Warmond en Boterhuispolder nabij Oud Ade
Warmond
route
15 km (vaart de pont niet, dan is de route 4 km langer)
label
Fietsen Wandelen

Levend Erfgoedroute

Warmondse boeren presenteren in samenwerking met Stichting Warmond aan de Kaag een wandel-/fietsroute om aandacht te vragen voor historische Hollandse koeienrassen, zoals Blaarkoppen en Lakenvelders. Ook lokale horeca en winkels zijn betrokken bij dit initiatief.

De 15 kilometer lange route voert door het historische dorp en via een pontje naar de eeuwenoude polders aan de overzijde van de Kagerplassen. De oude Hollandse rassen zijn te zien in de weilanden – onder meer in het weidevogelreservaat in de Boterhuispolder en als 'stoffering' bij landgoed Oostergeest. De uitgebreide online routebeschrijving bevat volop informatie over de agrarische historie van Warmond en het cultuurhistorische verhaal van deze rassen. De routebeschrijving kan gratis worden gedownload via deze link.

Blaarkoppen en Lakenvelders

Er zijn nog maar een paar duizend raszuivere dieren van deze eeuwenoude Hollandse koeienrassen. Verschillende Warmondse boeren kiezen bewust voor deze bedreigde historische rassen en zetten zich in om te zorgen dat ze in de weilanden te zien blijven. Warmond is trots op dit levend erfgoed!  

Fiets-/wandelroute

​Deze route voert door het dorp en naar ‘het Lage Land’, de eeuwenoude polders aan de overzijde van de Kagerplassen. Oók Warmond, maar binnen de gemeentegrenzen alleen bereikbaar over het water.​ De route start bij VVV Warmond aan de Gemeentehaven.

U treft de oude Hollandse rassen in de weilanden – onder meer in het weidevogelreservaat in de Boterhuispolder en als ‘stoffering’ bij Landgoed Oostergeest. Aan de hand van interessante weetjes leert u meer over de agrarische historie van Warmond. En wist u dat de Blaarkop een belangrijk aandeel had in de bloeitijd van Leiden in de 17e eeuw?

Download de route hier.

Contactgegevens

location_on Warmond en Boterhuispolder nabij Oud Ade
Warmond
informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl