Navigation
Aquaduct

Aquaduct

location_on
Molendijk
Nieuwe Wetering Roelofarendsveen Weteringbrug
label
Bijzondere plekjes

Aquaduct

Het aquaduct Ringvaart Haarlemmermeer ligt op de grens van Noord- en Zuid-Holland, maar we kennen het allemaal als het aquaduct over de snelweg A4 bij afslag Roelofarendsveen. Volg je het fietspad van de Googermolenweg-Sotaweg in Roelofarendsveen de Molendijk op richting Nieuwe Wetering, dan kun je halverwege even stoppen om de onder je door razende auto's op de snelweg te aanschouwen met in je rug het vaarverkeer op de Ringvaart *1. 

Toen

In het archief van het Leidsch Dagblad zien we dat in 1956 voor het eerst wordt gesproken over een aan te leggen aquaduct bij de nieuwe '4a-weg' zoals snelweg A4 destijds aangeduid werd. In januari 1960 (zie afbeeldingen) werd in dezelfde krant gesproken over voltooiing van het bouwwerk. Minister Korthals van verkeer opende 'met een druk op de knop' de doorgang onder het aquaduct, destijds volgens de krant 'De "Droogste Waterweg" van Nederland'. Twintig jaar lang was het op 4 februari 1961 geopende aquaduct bij Roelofarendsveen het enige in Nederland.

Nu

In 2010 is een tweede aquaduct aangelegd, naast het bestaande Het eerste aquaduct is nu ruim zestig jaar oud en toe aan vervanging. Bij de toekomstige verbreding van de A4 Burgerveen-N14 komt er een nieuw aquaduct voor in de plaats. Wil je daar meer over weten, kijk dan op de website van Rijkswaterstaat.

*1 Ook op de route: Restaurant Tussen Kaag en Braassem

Contactgegevens

Aquaduct

location_on Molendijk
Nieuwe Wetering Roelofarendsveen Weteringbrug
informatie

Bezoekt u Kaag en Braassem Promotie als toerist en wilt u meer informatie?

Bekijk de toeristeninformatie
informatie

Meer weten hoe Kaag en Braassem het beste te bereiken is per auto, bus, fiets of per boot? 

Naar bereikbaarheid
informatie

Op zoek naar alle praktische zaken, burgerzaken en meer over de gemeente Kaag en Braassem?

www.kaagenbraassem.nl